Nieuwe melkrobot V300 geïnstalleerd

Na 24 jaar werd het tijd om afscheid te nemen van de DeLaval OerClassic. De oudste nog draaiende melkrobot van DeLaval.  In 2000 werd gezegd dat de robots hooguit 10 jaar zouden mee gaan. Het lijkt een omschakeling van kleine kabouter naar grote reus. Wat een prachtige machine, waar niet alleen wij  maar ook de koeien erg blij mee zijn.

Op 1 mei werden de oude robots verwijderd en de nieuwe V300 in een noodopstelling op de roosters geplaatst. In no-time wisten de monteurs Luuk, Erwin, Wouter en Bart de nieuwe robot aan te sluiten. Ondanks de noodopstelling wilden de koeien graag de melkrobot in. Ondertussen was er voldoende tijd om alle leidingen goed te plaatsen en werden de muren en vloer in de melkruimte opnieuw gecoat door Henny en een medewerker van Piersma vloeren. Op 13 mei werden de robots op hun definitieve plek geplaatst. Zodra het hek openging van de melkrobot stond er alweer een koe in.

Inmiddels is de rust helemaal terug gekeerd en melkt de robot naar volle tevredenheid. Alle koeien worden goed aangesloten, weinig tot geen storingen (mits we zelf geen kleppen vergeten open te zetten) en de melkproductie is toegenomen. De V300 levert ook veel besparing in energie op en uiteraard zullen de onderhoudskosten sterk dalen.

Op vrijdag 24 mei jl hebben we officieel de nieuwe V300 melkrobots in gebruik genomen. Onder het genot van koffie met een lekker stuk gebak, keken we met een aantal mensen van het eerste uur terug op de afgelopen 24 jaar. En natuurlijk werd een kijkje genomen bij de nieuwe robots. We hopen dat ook deze robots meer dan 20 jaar hun werk goed zullen doen.

 

Wandelen op het Pionierspad

Binnenkort vindt de opening van het Pionierspad plaats, een unieke wandelroute van Steenwijk naar Muiden door Flevoland. Het Pionierspad van Steenwijk naar Muiden biedt wat de naam belooft ‘pionieren’. Je wandelt over de voormalige bodem van de Zuiderzee, die nog maar een halve eeuw droog ligt. Een wandeltocht door bossen en moerassen, afgewisseld door vergezichten over oneindig laagland. De route van 200 kilometer loopt over veel onverharde wandelpaadjes langs akkers, sloten en grasdijken. In de kop van Overijssel heb je alle rust om even bij te komen in het schilderachtige Giethoorn. Wandel langs de Oostvaardersplassen zo naar het Muiderslot.Rust- en oplaadpunt e-bikes De Kandelaar

Etappe 5 tot etappe 11 is makkelijk bereikbaar vanaf Bed & Breakfast De Kandelaar. Kom elke avond tot rust midden in het landelijk gebied van Flevoland. Geniet van het polderlandschap vanuit een hangstoel en lees op het terras het verhaal van Flevoland. Na een heerlijke bedrust en ontbijt, kun je de volgende dag weer een etappe wandelen. Plan nu je wandeldagen en boek tijdig een kamer bij Bed & Breakfast De Kandelaar.

Tulpenroute Flevoland bijna van start!

Ondanks het koude, regenachtige weer is er genoeg te doen op De Kandelaar. De afgelopen weken hebben we volop kaas gemaakt in diverse smaken, deze zijn te verkrijgen in de boerderij-automaat in het melkhuisje. Steeds meer mensen weten onze lekkere melk voor cappuccino, chocomelk of pudding in onze melktap te vinden. Het melkhuisje met de melktap en boerderij-automaat vind je bij de vlaggen langs de weg en is dagelijks geopend.Tulpenroute Flevoland

Verder zijn we volop in voorbereiding voor Tulpenroute Flevoland 2023. Zaterdag 15 april a.s. gaan we van start. We zijn wederom startlocatie en ook de fietsroute komt bij ons langs. Je kunt bij ons even uitrusten op het overdekte terras en een bezoek brengen aan onze mini-markt. We hebben weer een aantal leuke gadgets! Daarnaast is er informatie over de tulpenteelt en kun je een bezoek brengen aan een tulpenveld.

Tijdens de Tulpenroute zijn we dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. De tulpenroute start op 15 april a.s. en zal indien de tulpen voldoende in bloei staan plaatsvinden tot 7 mei. Wij ontmoeten je graag tijdens de Tulpenroute!

Verkiezing Detaillist van het jaar

Genomineerd voor detailist van het Jaar | Bed & Breakfast de Kandelaar | DrontenInmiddels zijn de feestdagen achter de rug en zitten we alweer een paar weken in 2023. Op 7 januari jl was er de feestavond van de OVDD (OndernemersVereniging de Driehoek Dronten). Tijdens deze avond werden de uiteindelijke winnaars bekend gemaakt voor de verkiezing van Detaillist en Ondernemer van het jaar in de gemeente Dronten. Wij feliciteren Klamer fietsen uit Biddinghuizen als Detaillist van het jaar en MooiWater als ondernemer van het jaar 2022. Wij waren enorm vereerd dat wij genomineerd waren als Detaillist. Bekijk hier het filmpje van onze onderneming die werd vertoond tijdens de feestavond.

 

Op het land is het door de vele regen behoorlijk nat, dus voorlopig zijn daar nog geen werkzaamheden. We richten ons nu vooral op de productie van kaas en klussen die altijd wel op de boerderij te doen zijn. Inmiddels weten steeds meer klanten de weg naar onze melktap goed te vinden. Er is dan ook niks lekkerder om tijdens dit koude weer te genieten van een heerlijke kop chocolademelk van romige koeienmelk!

Genomineerd Detaillist van het jaar 2022

Dit keer een supermooi bericht vanaf De Kandelaar. Vrijdag jl zijn wij door Ondernemers-vereniging De Driehoek in Dronten genomineerd als Detaillist van het jaar 2022.  Wij zijn volledig verrast door deze mooie nominatie.

Begin november kregen we bezoek van de jury van de OVDD. We waren voorgedragen als bedrijf om genomineerd te worden als Detaillist van het jaar. Tijdens het bezoek van de jury werd gevraagd naar wie we zijn en wat we doen, uiteraard gaven we ook een rondleiding.

 

Door het jaarlijks toekennen van de prijs wil Ondernemersvereniging De Driehoek haar bewondering en waardering tonen voor alle, zeer uiteenlopende bedrijven in de gemeente Dronten. Daarnaast wil zij met de verkiezing Detaillist en Onderneming van het Jaar het belang van goed ondernemerschap voor de economie en de werkgelegenheid in de gemeente Dronten onderstrepen.

Afgelopen vrijdag na afloop van de ledenvergadering van de OVDD werden de genomineerden bekend gemaakt. Naast onze nominatie zijn ook Hairwish uit Dronten en Klamer fietsen uit Biddinghuizen genomineerd in de catagorie Detaillist van het jaar. Voor de titel Onderneming van het jaar zijn genomineerd: Flipse Makelaardij, Metafoor Vastgoed en Software en Mooiwater.

De nominatie vinden we een geweldige eer en een enorme waardering voor  het werk dat we doen op de Kandelaar. Zowel voor ons melkvee- en akkerbouwbedrijf met Bed & Breakfast, de kaasmakerij en natuurlijk onze onlangs geopende melktap met boerderijautomaat. We wachten nu in spanning tot de OVDD-feestavond op 7 januari a.s. waarop we zullen horen of we daadwerkelijk de titel in de wacht gaan slepen. Maar op dit moment zijn we vooral trots op de nominatie.

Melktap De Kandelaar officieel geopend

We hebben al lange tijd niets van ons laten horen, maar zeker niet stil gezeten. Ondanks het verlies van Marc proberen we de draad op de boerderij weer op te pakken. Zo hebben we zijn laatste project, het melkhuisje, verder afgemaakt. Met hulp van vrienden en de familie van Marc is er een prachtig kunstwerk gekomen bij het melkhuisje. Op het terras kan het verhaal van De Kandelaar en Flevoland worden gelezen en beleefd. Het grote kunstwerk geeft aan hoe ver we hier onder de zeespiegel zitten. Vanaf de hangstoel, nog gemaakt door Marc, kun je op een heerlijke manier van het Flevolands landschap genieten. En natuurlijk mag de herinnering aan Marc niet ontbreken op Marc’s terras. Daarom prijkt zijn foto op het terras.

Op 1 juli jl is de melktap officieel geopend door Marc’s vader, Pierre van Diepenbeek en Jos van Kempen. De opening werd omlijst met een kleine gezellige markt, waarbij vele belangstellenden een kijkje kwamen nemen. Daarnaast hebben we met familie en vrienden de opening feestelijk gevierd met een BBQ.

De melktap is 7 dagen per week geopend van 7 tot 20 uur. De melk kan rechtstreeks worden getapt in een zelf mee gebrachte fles of kan, maar in de boerderijautomaat zijn ook flessen verkrijgbaar. Betaling vindt plaats middels muntgeld of contactloos met bankpas. De komende tijd proberen we de kaasproductie weer in gang te zetten, waardoor ook regelmatig kaas verkrijgbaar is. Binnenkort start de oogst van aardappelen weer en zullen ook aardappelen via de automaat verkrijgbaar zijn.

Le printemps arrive!

De Kandelaar a été drapé dans le silence, notamment par la perte immense de Marc. Il nous manque en tout, en tant que mari, père, beau-frère, gendre, mais plus que tout en tant que grand ami et travailleur acharné. Nombreux sont ceux autour de nous qui nous aident à reprendre le cours de la vie, et les travaux à la ferme se poursuivent. Aussi le dernier projet de Marc, het Melkhuisje (« La petite maison à lait »), prend  de plus en plus forme. Nous nous efforçons à donner à l’œuvre d’art une image forte du Flevoland. A la date du 9 avril nous espérons ouvrir la pompe à lait. Parallèlement nous allons fabriquer bientôt notre fromage dans une vraie cuve à fromage de 500 litres. En résumé la production du Fromage Flevoland redémarre.

Le printemps arrive et cela signifie que nous participerons de nouveau à Tulpenroute Flevoland (Route de Tulipes). Comme l’an dernier nous sommes de nouveau point de départ de Autoroute Lelystad. Plus d’information sur la vente de billets sur le site web de Tulpenroute Flevoland. Cette année nous aurons la disposition d’une terrasse couverte avec plusieurs stands attractifs plein de gadgets tulipes et d’autres produits relatés. Bien entendu nous proposons avec plaisir un tour guidé de notre ferme en jetant un coup d’œil sur la pompe à lait et l’atelier de production de fromage. Pour les enfants et les seniors nous proposons en collaboration avec les IJsbrouwers et Zwaan Buitensport deux activités sympas.

Nouveau cette année est la possibilité d’une balade vers le champ de tulipes avec formules pique-nique ou apéritif à côté des tulipes. Pour 14,95€ p.p. nous avons composé une savoureuse pique-nique y compris le napperon à motif tulipes à ramener à la maison. Si vous préférez venir en fin de journée pour voir les tulipes, choisissez alors la formule « apéritif au champ de tulipes ». A savourer la planche à fromage Flevoland et la fraicheur de la bière Tulpen de la brasserie Artemis. Formule de 24,95€ pour 2 personnes. Merci d’utiliser ce lien pour réserver rapidement « Pique-nique au champ de tulipes » (« Lunch op het tulpenveld ») ou « Apéritif au champ de tulipes » (« Borrel op het tulpenveld »). Réservation des formules pique-nique et apéritif ouverte tous les jours à partir du 16 avril jusqu’au 7 mai.

 

Bed & Breakfast is open again.

We have resumed the running of the B&B De Kandelaar following the abrupt closure after the unexpected loss of Marc.  Our guests are more than welcome again in the Bed & Breakfast De Kandelaar. Life on the farm continues and keeps us busy with looking after our livestock and land.

In collaboration with IVN, there will be a fun 2 hour nature Challenge in the coming month. Get some fresh air in the local area and experience how good it is to be around nature. Take on the Challenge this fall! Sign up for the Challenge for free and receive cool Challenges in the mail throughout October to go and explore nature for two hours a week.

Dank voor alle steun!

Hoe groot is het gemis, als iemand er niet meer is. Het is onvoorstelbaar hoeveel bezoeken, berichten, telefoontjes, kaarten, bloemen en hulp wij hebben mogen ontvangen na het onverwachte verlies van Marc. Het afscheid was ongelooflijk maar geeft ons veel steun en kracht. Marc leeft voort in iedereen die hij heeft gekend en wij hopen samen dit verlies te kunnen dragen.

   

Foto’s gemaakt door AHA Fotografie

Het beste idee van Dronten!

Begin mei werd bekend dat we één van de winnaars waren van het beste idee van Dronten! Hiermee gaan we workshops en verjaardagsfeestje organiseren in onze kaasmakerij. Met name voor de kinderen uit mini-gezinnen en kinderen van de lagere scholen in Dronten. Wij willen graag vertellen over de herkomst van ons voedsel uit hun directe omgeving. De kinderen gaan een kijkje nemen bij de kalfjes, koeien en uiteraard de andere dieren. Daarna krijgen ze een film te zien over het maken van kaas en gaan ze zelf aan de slag om een kaas te maken. Na drie weken bewaren, ontvangen de kinderen hun eigen kaasje thuis om daar lekker te kunnen smullen van een eigen gemaakte boerenkaas. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een workshop of verjaardagsfeestje, stuur dan een mail.

Inmiddels is Tulpenroute Flevoland ten einde. De afgelopen weken was het een drukte van belang op De Kandelaar. Vele bezoekers van Tulpenroute Flevoland brachten een bezoekje aan De Kandelaar om een kijkje te nemen op de boerderij en in de kaasmakerij. Onze boerenkaasjes en kaasplankjes-to-go waren een groot succes. De komende tijd gaan we weer aan de slag om de voorraad kaas aan te vullen. Ben je op zoek naar een bepaalde smaak, laat het ons dan weten.

Tot slot, ook het werk op het land stond niet stil. De aardappels zijn gepoot, de suikerbieten en mais zijn gezaaid en ook de eerste snede gras is gemaaid. Met de regen die deze dagen valt, zal het niet lang meer duren voordat de eerste plantjes zichtbaar worden op het land. Het is immers groeizaam weer en hopelijk krijgen we straks een mooie zomer.