Melkveehouderij
VMS van DeLaval
Op 21 juni 2000 werd de nieuwe ligboxenstal met het automatisch melksysteem in gebruik genomen. Op melkveebedrijf “De Kandelaar” wordt gemolken met 2 VMS-boxen, oftewel VrijwilligMelkSysteem (VMS) van DeLaval. Elk kwartaal vindt er een onderhoudsbeurt plaats welke wordt uitgevoerd door van der Sluis uit Genemuiden. In mei 2024 is na 24 jaar afscheid genomen van de VMS Oer Classic en heeft deze plaats gemaakt voor twee V300 DeLaval melkrobots. Een grote stap in de techniek, waarbij de nieuwe melkrobots nog meer kwaliteit leveren op snelheid van melken, manier van aansluiten en een rustige melkomgeving voor de koeien.
De rundveestal is volledig afgestemd op het melken met een automatisch melksysteem. Er is veel aandacht besteed aan het comfort voor de koe. Gedurende 24 uur per dag heeft de koe een vrije keus om gemolken te worden, te gaan liggen of te genieten van een goed rantsoen dat iedere ochtend vers wordt bereid.
Daarnaast is het dak volledig geïsoleerd en zijn de zijkanten van de stal 2 meter open. De openingen zijn voorzien van een gordijn, welke afhankelijk van de hoeveelheid windsnelheid en temperatuur automatisch worden geopend of gesloten. In de zomer is het aangenaam koel en in de winter blijft de warmte in de stal. De ligplaatsen zijn voorzien van een rubberen mat. Deze worden elke dag schoon gemaakt en voorzien van een nieuw laagje gehakseld stro.
Onder de loopplaatsen bevindt zich de mestopslag. De roosters worden schoongehouden met de JOZ-tech mestrobot. Deze reinigt 12x per dag de vloeren waar de koeien lopen.
De koeien worden niet meer in het najaar geschoren, maar kunnen zichzelf borstelen met een koeborstel. Voor sommige koeien is dit echt een favoriet en staan ze bijna dagelijks onder de borstel.
Sinds september 2015 is de stal aan één zijde uitgebreid met een extra rij ligboxen. Deze ligplaatsen worden volledig ingenomen door de droge koeien, oftewel de koeien welke binnen 6 weken een kalfje verwachten. Naast de ligboxen zijn er ook twee strohokken gemaakt, zodat de koeien na het afkalven optimaal kunnen worden verzorgd. Tot slot is het dak net als de aardappelschuur en werkplaats voorzien van zonnepanelen. Wanneer de zon schijnt zijn we hiermee verzekerd van stroom, welke op ons eigen erf wordt verkregen.
Melkproductie
De melk wordt geleverd aan Friesland Campina. De melk wordt geproduceerd door ongeveer 110 melkkoeien. De gemiddelde 305 dagen productie bedraagt 9000 kg melk met 4,55% vet en 3,70% eiwit. De gemiddelde tussenkalftijd is 387 dagen.
Rantsoen
Op het land verbouwen wij voor onze koeien gras, mais en tarwe. Het eigen ruwvoer wordt aangevuld door krachtvoer en tarwegist concentraat van Agritop, een dealer van For Farmers Hendrix. Van hen ontvangen wij het rantsoenadvies. Het rantsoen bestaat uit een mengsel van gras, graszaadhooi, mais, geplette tarwe, tarwegistconcentraat en krachtvoer. Sinds begin 2006 wordt iedere dag vers geplette tarwe gevoerd en sinds de zomer van 2009 tarwegistconcentraat aan het rantsoen toegevoegd. Dit heeft een duidelijk stijging in het eiwitgehalte gegeven.
Veestapel
Vanuit het Brabantse zijn we in 1978 begonnen met een melkveestapel op basis van 100% MRY. Echter na de invoering van het melkquotum is de stierkeuze gemaakt in Red Holstein. Op dit moment worden vooral insider teststieren van CRV gebruikt. Zij verrichten daarnaast de keuringen van de koeien, melkmonstername, stalcontrole en inseminatie van de koeien. Daarnaast zijn wij sateliet bedrijf van CRV wat inhoud dat wij gebruik maken van embryo’s met een hoogwaardige genetische aanleg. Gemiddeld zijn de koeien met 81,4 punten ingeschreven. Al het jongvee wordt gedekt door een eigen stier. Deze stier wordt om de twee jaar vervangen.
Om zorg te dragen voor een betere volksgezondheid gebruiken wij bij de behandeling van onze koeien geen antibioticum meer. Sinds september 2013 maken we daartoe gebruik van diverse producten van Animal Health Vision.