Nieuwe melkrobots V300 geïnstalleerd

Na 24 jaar werd het tijd om afscheid te nemen van de DeLaval OerClassic. De oudste nog draaiende melkrobot van DeLaval.  In 2000 werd gezegd dat de robots hooguit 10 jaar zouden mee gaan. Het lijkt een omschakeling van kleine kabouter naar grote reus. Wat een prachtige machine, waar niet alleen wij  maar ook de koeien erg blij mee zijn.

Op 1 mei werden de oude robots verwijderd en de nieuwe V300 in een noodopstelling op de roosters geplaatst. In no-time wisten de monteurs Luuk, Erwin, Wouter en Bart de nieuwe robot aan te sluiten. Ondanks de noodopstelling wilden de koeien graag de melkrobot in. Ondertussen was er voldoende tijd om alle leidingen goed te plaatsen en werden de muren en vloer in de melkruimte opnieuw gecoat door Henny en een medewerker van Piersma vloeren. Op 13 mei werden de robots op hun definitieve plek geplaatst. Zodra het hek openging van de melkrobot stond er alweer een koe in.

Inmiddels is de rust helemaal terug gekeerd en melkt de robot naar volle tevredenheid. Alle koeien worden goed aangesloten, weinig tot geen storingen (mits we zelf geen kleppen vergeten open te zetten) en de melkproductie is toegenomen. De V300 levert ook veel besparing in energie op en uiteraard zullen de onderhoudskosten sterk dalen.

Op vrijdag 24 mei jl hebben we officieel de nieuwe V300 melkrobots in gebruik genomen. Onder het genot van koffie met een lekker stuk gebak, keken we met een aantal mensen van het eerste uur terug op de afgelopen 24 jaar. En natuurlijk werd een kijkje genomen bij de nieuwe robots. We hopen dat ook deze robots meer dan 20 jaar hun werk goed zullen doen.